31.1.2013

Muutama sana kehonhuollosta


"All human beings should be able to perform basic maintenance on themselves" 
("Jokaisen ihmisen pitäisi kyetä suorittamaan perustason huoltoa itselleen") 
- Kelly Starrett (mobilitywod)  


Treenimäärien kasvaessa pitäisi kehonhuollollisten harjoitteiden määrää kasvattaa vähintäänkin samassa suhteessa, sehän on kaikille jo selvää, eikö niin!? Tämän järkeenkäyvän aatteen siirto juttelutasolta käytännöntasolle onkin sitten jostain syystä aika "hankalaa" monille meistä.. 

Tällä kertaa kirjoitan muutaman sanan kehonhuollosta ja sen tärkeydestä. Kehonhuollolla tarkoitan  lihasten, jänteiden, nivelsiteiden, nivelten ja tukirangan erityyppisiä venytys- ja liikkuvuusharjoitteita. 
Esimerkiksi venyttely tuntuu jakavan ihmiset karkeasti kahteen ryhmään; toisen ryhmän edustajat eivät näe venyttelyllä olevan juuri mitään hyötyä, kun taas toiset pitävät venyttelyä erittäin järkevänä - itse kuulun jälkimmäiseen ryhmään. 

Venytellessä on tärkeää pitää järki päässä ja tehdä tilanteeseen sopivia venyttelyitä, esim. jos päivän treeniin kuuluu hauisten ja ojentajien harjoittelu, niin en näe erityisemmin järkeä käyttää aikaa hamstringien ja kaksoiskantalihasten venyttelyihin tai jos ohjelmassa on tehdä takakyykkyä, niin ei välttämättä kannata keskittyä venyttelemään kulmakarvankohottajalihaksia.. 
Ymmärrät varmaan mitä tarkoitan!

Räjähtävyyttä vaativien suoritusten välittömässä läheisyydessä suosittelen tekemään vain lyhyet (kestoltaan 1-5s. mittaiset) venytykset, tämä sen takia että 
a) ennen harjoitusta näin tekemällä saadaan hermosto ja lihaksisto kalibroitua ja myös välitettyä impulssi että pian täytyy olla valmiina tositoimiin. Liian pitkät venytykset myös vievät kimmoisuuden lihaksista, jolloin urheilusuoritus jää "veltoksi" ja myös loukkaantumisriski kasvaa.
ja 
b) jotta suorituksen jälkeen saadaan aloitettua lihasten palautuminen takaisin lepopituuteen. Välittömästi suorituksen jälkeen ei venytyksiä tulisi tehdä myöskään ns. "täysillä" sillä tällöin on riski venyttää "liikaa" ja täten vaurioittaa kudoksia. 

Treenin päälle tehtäviä pitkiä (kestoltaan 30-120s. mittaisia) venytyksia suosittelen tekemään vasta n. 2h treenin jälkeen ja aina vasta lämmiteltyihin lihaksiin (aivan niinkuin kaikki muutkin venytykset). 

Omana harjoitteenaan säännöllisesti tehdyllä liikkuvuusharjoittelulla pyritään palauttamaan luonnollista liikkuvuutta harjoittelun aiheuttaman jumin jäljiltä tai parantamaan entisestään lihasten, jänteiden, nivelsiteiden, nivelten ja tukirangan liikkuvuutta, jolloin useilla eri välineillä suoritettavat harjoitteet ovat  mahdollisia suorittaa energiatehokkaasti ja ennen kaikkea turvallisesti. 

Itse pyrin nykyään käymään vähintään kerran viikossa ohjatulla liikkuvuusharjoittelutunnilla. Tänään oli taas aika poistaa kropasta edellisen viikon rajujen treenien aiheuttamaa jumia. Tänään käytiin valmentajani Lassen ohjauksessa läpi rannetta, olkapäätä ja lonkanseutua - nämä kaikki (muutaman muun ohella) vaikuttavat suoraan esimerkiksi etukyykyn suoritustekniikkaan hyvin vahvasti.   
Ylläolevassa kuvassa toinen tämänpäiväisestä lonkan nivelkapselia ja pakaran seudun lihaksia mobilisoivasta liikkeestä. Molemmissa liikkeissä pysyttiin 2min/ liike/ puoli ja jo em. harjoitteet säännöllisesti tehden saa itse kukin varmasti tuloksia aikaiseksi, suosittelen tutustumaan! 


Pysy kimmoisana ja vältä siten loukkaantumisia! :)
- Tapsa

3 kommenttia:

  1. Venyttely on se reenin tukalin osuus:D törkee tuskanhiki löytyy siellä viimeistään:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän se monesti tuppaa olemaan, mutta siellä se palkinto odottaa tekemisen päätteeksi, aivan kuin treeninkin kanssa! :)
      PS. Miksen pysty lukemaan blogiasi enään?

      Poista
    2. Koitan vähä muokata sitä:) koht taas ilmestyy:)

      Poista